Wie beslist als je dat zelf niet meer kunt?
Mentorschap biedt ondersteuning wanneer je geen familie of netwerk hebt, of wanneer je als familielid/netwerk liever quality-time hebt dan je bezig te houden met zorginhoudelijke zaken. In zulke gevallen biedt Samen-sterk Mentorschap de nodige uitkomst.
Casus: Trudy en de mentor
Trudy, 84 jaar, heeft te maken met ernstige gezondheidsproblemen en geheugenverlies, waardoor ze haar eigen belangen niet meer kan behartigen. Ooit een zelfstandige vrouw met een groot sociaal netwerk, is Trudy nu geconfronteerd met eenzaamheid en sociaal isolement na het verlies van haar partner en het verdwijnen van haar vrienden en familie. Haar gezondheid en eenzaamheid hebben invloed op zowel haar fysieke als mentale welzijn.
Vanwege haar beperkte vermogen om zelfstandig beslissingen te nemen, heeft Trudy een wettelijke vertegenwoordiger nodig, zoals een mentor, om haar belangen te waarborgen. Deze mentor is verantwoordelijk voor het toezicht op Trudy’s zorg, het nemen van belangrijke beslissingen met betrekking tot haar gezondheid en het regelen van dagelijkse zorgbehoeften. De mentor zorgt ervoor dat Trudy de juiste zorg krijgt en helpt haar betrokken te blijven bij haar eigen zorg, voor zover mogelijk.
Daarnaast zal de mentor Trudy ondersteunen in haar sociale welzijn door te onderzoeken welke instanties haar kunnen helpen, bijvoorbeeld door het regelen van een maatje(s) project. Dit is een vrijwilliger die regelmatig Trudy bezoekt om samen een kopje koffie te drinken of een spelletje te spelen, waardoor haar eenzaamheid vermindert en haar sociale netwerk wordt versterkt.
De mentor speelt dus een cruciale rol in het verbeteren van Trudy’s kwaliteit van leven, zowel op medisch als sociaal gebied, door ervoor te zorgen dat haar zorg en welzijn goed worden geregeld en haar eenzaamheid wordt verminderd.
Casus: Sandra en de mentor
Sandra, 51 jaar, was voor haar ongeluk administratief medewerkster bij de Raad voor de Kinderbescherming en fanatiek hobby zwemmer. Door niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is haar leven ingrijpend veranderd, zowel lichamelijk als mentaal. De wil is er nog, maar haar lichaam werkt niet meer mee. Sandra had voor haar ongeluk een relatie met Leo. Haar relatie met Leo is inmiddels beëindigd, hoewel ze nog een vriendschap onderhouden. Sandra's ouders zijn op leeftijd en kunnen haar niet meer de zorg ondersteuning bieden die zij nodig heeft.
Als wettelijke vertegenwoordiger biedt de Mentor Sandra de zekerheid dat er altijd iemand is die meedenkt over haar zorg en deze goed indeelt. Sandra ervaart dit als een stukje eigen regie, iets wat ze gewend was. Haar mentor heeft bijvoorbeeld geregeld dat Sandra eens per maand kan blijven zwemmen. Hoewel Sandra haar oude leven niet meer zal terugkrijgen, wordt haar huidige leven zo inclusief mogelijk ingevuld, met aandacht voor haar wensen en behoeften.
Casus: Karima en de mentor
Karima, 46 jaar, vluchtte in de jaren '90 uit Irak vanwege de oorlog en kwam naar Nederland. Door de trauma’s die zij heeft opgelopen, lijdt ze aan PTSS en heeft ze een chronische psychische aandoening. Toen Karima net in Nederland was, lag haar focus volledig op herstel, waardoor ze de taal niet goed heeft kunnen leren. In de jaren die volgden, is het haar niet gelukt om zich goed te integreren in de Nederlandse samenleving. Ze wil graag meedoen, maar vindt het moeilijk om haar draai te vinden.
Karima wordt behandeld door een psychiater en psycholoog, maar ondanks medicatie en therapie blijft ze beperkt in haar dagelijks leven. Haar mentor, met expertise in interculturele communicatie, kan goed aansluiten bij Karima’s behoeften. De mentor begrijpt de culturele verschillen die het voor Karima moeilijk maken om zich aan te passen. Bijvoorbeeld, in haar thuisland was er veel sociale controle en hielpen buren elkaar, maar in Nederland ervaart Karima de individualisering als een grote eenzaamheid. De mentor biedt de steun die Karima nodig heeft, en helpt haar om haar leven zo goed mogelijk in te richten binnen de Nederlandse context.
De mentor ondersteunt Karima bij alle moeilijke vraagstukken en helpt haar het complexe web van zorg te navigeren, zodat zij de juiste zorg krijgt die zij nodig heeft.
Casus: Ayaz en de mentor
Ayaz, 24 jaar, heeft een lichtverstandelijke beperking en komt uit een warm en liefdevol gezin in Nederland. Zijn ouders spreken Nederlands, maar vinden het regelwerk en de bureaucratie in Nederland moeilijk te begrijpen. Ze doen hun best, maar weten niet goed welke zorg Ayaz precies nodig heeft. Doordat Ayaz zelf zijn belangen niet kan behartigen, is hij afhankelijk van ondersteuning.
Ayaz heeft op speciaal onderwijs gezeten en praktijklessen gevolgd, waardoor hij nu in een keuken kan de kok mag ondersteunen. Door zijn disharmonische profiel heeft Ayaz echter altijd begeleiding nodig in zijn dagelijks leven. Dankzij zijn mentor weet Ayaz waar hij de juiste zorg kan krijgen. Hij woont nu in een begeleid wonen-traject en ontvangt de nodige ondersteuning. De mentor is actief betrokken bij MDO-gesprekken en bespreekt het zorgplan, en vertaalt dit in begrijpelijk taal voor Ayaz, zodat Ayaz een duidelijk beeld heeft van zijn mogelijkheden, de zorg die hij nodig heeft en krijgt.
Ayaz heeft naast de MDO-gesprekken regelmatig contact met zijn mentor. Hij weet dat hij altijd bij zijn mentor terecht kan, of het nu gaat om bellen of berichten, wanneer hij ondersteuning nodig heeft. De mentor onderhoudt ook contact met de begeleiders van Ayaz' wooninstelling, zodat er altijd afstemming is over zijn zorg en begeleiding. Dit zorgt ervoor dat Ayaz zich gesteund voelt en dat zijn zorg optimaal is afgestemd op zijn behoeften.
Casus: Fleur en Rachid en hun mentor
Fleur (21) en Rachid (23) hebben beiden een traumatisch verleden en kampen met verslavingsproblematiek. Ze leerden elkaar kennen door hun drugsnetwerk en zijn sindsdien samen in hun strijd tegen verslaving. Fleur heeft recent een psychose doorgemaakt, wat de situatie heeft verergerd en dringende hulp noodzakelijk maakt.
Ondanks de invloed van hun verslaving en het netwerk, proberen Fleur en Rachid hun leven weer op de rails te krijgen. Ze zijn aangemeld voor nachtopvang, wat de eerste stap in hun herstel is. Fleur heeft op korte termijn psychische hulp nodig, en samen met de sociaal werker zijn ze begonnen aan de noodzakelijke stappen. Ze zijn aangemeld bij een bewindvoerder om hun schulden in kaart te brengen en snel actie te ondernemen. Daarnaast heeft de sociaal werker een postadres voor hen geregeld, zodat ze aanspraak kunnen maken op een uitkering.
De sociaal werker heeft met Fleur en Rachid de opties voor mentorschap besproken, waar zij open voor staan. De mentor heeft een kennismakingsgesprek gehad en is nu bezig met een spoedaanvraag bij de kantonrechter. Alle benodigde papieren zijn ingevuld en verzonden, en nu is het afwachten op de beschikking van de rechtbank. In de tussentijd heeft de mentor, samen met de sociaal werker, met Fleur en Rachid gekeken naar manieren om uit de buurt van hun drugsnetwerk te blijven, aangezien de kans op terugval groot is. De spoedaanvraag is cruciaal, zodat er snel stappen gezet kunnen worden in hun herstelproces.
Casus: Eva en de mentor
Eva, 19 jaar, heeft een licht verstandelijke beperking en kampt met onverwerkte trauma’s, wat haar situatie complexer maakt. Ze heeft altijd op woongroepen gewoond, maar sinds een jaar heeft ze een relatie met Jason (28), die ook een licht verstandelijke beperking heeft. Jason kan echter niet de zorg bieden die Eva nodig heeft. Hun relatie is instabiel en gekarakteriseerd door veelvuldig aantrekken en afstoten, vaak gepaard met gewelddadige uitbarstingen.
Eva is zes maanden zwanger van Jason en door haar verleden in de jeugdzorg en de onstabiele situatie is jeugdzorg betrokken bij haar ongeboren kind. Er zijn plannen om na de geboorte een uithuisplaatsing in gang te zetten, maar Eva is het hier niet mee eens en wil graag vechten voor haar baby. Door haar beperking weet Eva niet altijd hoe ze voor zichzelf kan opkomen of haar belangen kan behartigen.
Via de wijkteams is Eva in contact gekomen met een mentor, die haar gaat ondersteunen bij het onderzoeken van de mogelijkheden in haar situatie. De mentor helpt Eva haar rechten te begrijpen, vooral met betrekking tot haar ongeboren kind, hoewel de mentor niet verantwoordelijk is voor het kind zelf, aangezien jeugdbescherming hierover gaat. De mentor wilt een plekje zoeken voor Eva in een moeder en kind huis. Hier kan Eva 24 uurs begeleiding krijgen na de geboorte van haar kindje. Er staan interdisciplinaire overleggen gepland, waarbij de mentor Eva ondersteunt om haar belangen zo goed mogelijk te behartigen en de juiste stappen te zetten in haar situatie.
©Copyright. Alle rechten voorbehouden.
Samen-Sterk Mentorschap: " Samenwerking is de kracht!".
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.